İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi Hakkında

Anasayfa » İş Sağlığı ve Güvenliği Dersi Hakkında

Dünyada ve ülkemizde sanayileşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle işyerlerinde üretken faktör olan çalışan kişilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir takım sorunlar ortaya çıkmıştır. Başlangıçta fazla önemsenmeyen bu sorunlar, iş verimini ve işletmeyi tehlikeye sokmasıyla önem kazanmış ve üzerinde düşünülmesi gerekliliği doğmuştur. AB uyum yasaları kapsamında,  AB ve ILO ( Uluslararası Çalışma Örgütü)  normlarına uygun olarak hazırlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30.06.2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bu kanunun amacı işyerlerinde İSG; İş Sağlığı ve Güvenliğinin sağlanması ile mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir. Bu kanun belli istisnalar dışında kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.

İş sağlığı ve güvenliği alanında bilgilendirme ve eğitim çalışmalarının yaygınlaştırılması hedeflenmiş, bu amaca yönelik politikaların gerçekleştirilmesi için üniversitelerde zorunlu ya da seçmeli ders olarak İSG dersi okutulması planlanmıştır. Bu politika doğrultusunda 04.04.2015 tarihinde kabul edilen ve 23.04.2015 tarih ve 29335 sayılı resmi gazetede yayınlanan 6645 numaralı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun (2015) 11. maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 5. Maddesinde değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklik ile birlikte yükseköğretim kurumlarında zorunlu olarak okutulan dersler arasına İş Sağlığı Ve Güvenliği dersi eklenmiştir. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil dersleri gibi ş Sağlığı Ve Güvenliği dersi de iş güvenliği uzmanı olabilecek mezunları yetiştiren fakültelerde zorunlu ders haline gelmiştir.